Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 43 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Formování trhu v rámci komoditní vertikály vepřového masa v České republice a Rusku
Voroshilov, Vladislav
Bakalářská práce je věnována problematice výroby vepřového masa v rámci komoditní vertikály a formování trhu vepřového masa v České republice a Rusku. Na začátku literárního přehledu této bakalářské práce je uvedena definice agrobyznysu a její základní odvětví. Dále bakalářská práce uvádí základní informace o trhu jako takovém, popisuje agrární trh a jeho zásadní charakteristiky. Podstatná část práce se věnuje struktuře komoditní vertikály vepřového masa, daná část popisuje důležité body ovlivňující komoditní vertikálu a její úroveň. V další části bakalářské práce jsou zpracované a uvedené hlavní a důležité ukazatele komoditní vertikály vepřového masa jak v Česku tak v Rusku, které bezprostředně charakterizují úroveň vývoje trhu vepřového masa v obou dvou zemích za účelem následného porovnání situací.
Kvalitativní ukazatele vepřového masa z prasat krmených řasou Chlorella
WADENKOVÁ, Pavlína
Cílem práce jsou zanalyzované a vyhodnocené vybrané kvalitativní ukazatele vepřového masa z prasat, jejichž krmná dávka obsahovala suspenzi řasy Chlorella. Výsledky pokusné skupiny jsou porovnány s kontrolní skupinou vzorků vepřového masa. Pro analýzu je v této práci využita metoda infračervené spektroskopie v blízké oblasti (NIRS).
Ekonomické aspekty chovu prasat
Hanáková, Šárka
Práce se zaměřuje na analýzu chovu prasat a jeho trhu v České republice v posledních letech. Zaměřena je na problematiku spojenou s výrobou jatečných pra-sat. Rozebrány jsou význam, historie chovu a současná situace na území České repub-liky. Dále je práce zaměřena na ekonomické hledisko, kdy je rozebráno zpeněžování, cenový vývoj a zahraniční trh. V poslední řadě práce obsahuje dotační politiku.
Trends and Patterns of Meat Consumption in The European Union
Teiml, Matěj ; Pleticha, Petr (vedoucí práce) ; Ehrenbergerová, Dominika (oponent)
Cílem této práce je prozkoumat spotřebu masa v Evropské Unii a pokusit se zmapovat její vzorce a trendy. Využijeme strukturu panelových dat a použijeme vlastní panelový data set, k řádnému ověření a kvantifikaci vztahu makroekonomických a pro jednotlivé země specifických proměnných s roční spotřebou masa na obyvatele. Zkoumali jsme spotřebu masa v členských zemích Evropské unie pro rok 2018, přičemž jsme využili data v letech 2000 až 2018. Všechna data v naší práci jsou roční a agregovaná na úrovni jednotlivých členských zemí Evropské unie. K dosažení statisticky významných výsledků jsme použili standartní nástroje pro panelovou analýzu, rozpoznali a odhadli jsme důležité klíčové faktory ovlivňující spotřebu masa v Evropské Unii
Trends and Patterns of Meat Consumption in The European Union
Teiml, Matěj ; Pleticha, Petr (vedoucí práce) ; Ehrenbergerová, Dominika (oponent)
Cílem této práce je prozkoumat spotřebu masa v Evropské Unii a pokusit se zmapovat její vzorce a trendy. Využijeme strukturu panelových dat a použijeme vlastní panelový data set k řádnému ověření a kvantifikaci vztahu makroekonomických, mikroekonomických a pro jednotlivé země specifických proměnných s roční spotřebou masa na obyvatele. Zkoumali jsme spotřebu masa v členských zemích Evropské unie pro rok 2018, přičemž jsme využili data z let 2000 až 2018. Všechna data v naší práci jsou roční a agregovaná na úrovni jednotlivých členských zemí Evropské unie. K dosažení statisticky významných výsledků jsme použili standartní nástroje pro panelovou analýzu, dospěli jsme k závěru, že individuální sklon ke konzumaci masa se mezi zeměmi Evropské unie liší a našli jsme důkazy naznačující, že urbanizace a míra zapojení pracovní síly významně ovlivňují spotřebu masa.
Charakter tržního prostředí komodity vepřové maso
Kraváčková, Sabina
Diplomová práce se zaměřuje na charakter tržního prostřední komodity vepřové maso, a to především s dopadem na vývojové tendence v ČR. Charakterizuje vývoj na tuzemském trhu s vepřovým masem společně se zahraničním trhem zemí EU z hlediska nabídky a poptávky. Zaměřuje se na formování cen v komoditní vertikále vepřové maso a konkurence schopnost českých producentů vepřového masa na společném trhu. Práce analyzuje podnikatelskou sféru a tržní koncentraci masokombinátů a jatek v ČR, kde poukazuje na největší tuzemské aktéry trhu. Závěr práce je věnován analýze cenové transmise z pohledu pozice zemědělských prvovýrobců, průmyslových zpracovatelů a konečných řetězců na českém trhu, na základě měsíčních cen vepřové pečeně s kostí a vepřové kýty bez kosti.
Vliv způsobů balení na mikroflóru masa
Zemánková, Kristýna
Tato diplomová práce se zabývá problematikou způsobů balení ovlivňující mikrobiální kontaminaci masa. Byl hodnocen vztah rozvoje mikroorganismů a barvy masa v závislosti na době skladování a způsobů balení. V první části je popsána jakost masa, chemické složení masa a postmortální změny, při kterých dochází k přeměně svalu na maso, které se následně zpracovává a konzumuje. Hlavní část se zabývá balením a mikrobiální kontaminací masa. V závěrečné části jsou popsány hlavní bakterie, které jsou schopny vyvolat alimentární onemocnění. Cílem diplomové práce bylo experimentální stanovení významných skupin mikroorganismů, které mohou významně ovlivnit kvalitu masa. Bylo provedeno srovnání mezi masem uskladněným v aerobních podmínkách a ve vakuu po dobu 1, 3, 7 a 11 dnů. Použito bylo vepřové a kuřecí maso. Ve stanovené dny byla také hodnocena barva za použití přístroje Konica Minolta CM-3500d s vyhodnocením pomocí softwaru CMs-100w Spectramagic NX udávající hodnoty CIE L*a*b*. Způsob balení výrazně ovlivňoval trvanlivost danou rozvojem kontaminující mikroflóry a barvu masa.
Analýza cenových relací v komoditní vertikále
Pokorná, Ivana
Pokorná, I. Analýza cenových relací v komoditní vertikále. Diplomová práce, Brno 2018. Diplomová práce se zaměřuje na kvantitativní zhodnocení citlivosti vývoje cen na trzích komoditního řetězce vepřového masa České republiky. Jedná se o spotřebitelský trh, zpracovatelský trh a trh zemědělské prvovýroby. Předkládaná práce analyzuje problematiku formování ceny a cenové hladiny v rámci komoditního řetězce navazujícího na chov prasat v prostředí České republiky. Analýzy vycházejí z měsíčních cen vybraných produktů, které jsou následně využity pro verifikaci výskytu a ovlivnění tržní síly v řetězcích prostřednictvím metodologického přístupu na bázi analýzy cenové transmise. Všechny zjištěné výsledky jsou interpretovány v kontextu reálné situace ve výrobkovém řetězci vepřového masa v České republice v analyzovaném období.
Rozdíly v technologii výroby a legislativních požadavcích na české a vietnamské potraviny živočišného původu
Luongová, Hong Phuong
Živočišné produkty jsou součástí skoro každé rodiny po celém světě. Důležité jsou kvalitativní znaky a požadavky na potravinu při zpracování. Vepřové maso je v nynější době nejvíce konzumované maso jak v Evropě, tak i ve východní Asii přesněji ve Vietnamu. Požadavky na zdravotní nezávadnost se čím dál více rozvíjí a také existují různé organizace pro ochranu spotřebitele. Sociální média a komunikace mezi spotřebitelem a výrobci jsou nyní součástí potravinářského průmyslu. V této práci se také věnuji rozdílu v legislativních požadavcích a označení potravin živočišného původu v České republice jako představitel Evropy a ve Vietnamu, který patří do Východní Asie.
Vyhodnocení kvalitativních ukazatelů vepřového masa u sledovaných jatečných prasat
Grofová, Daniela
Diplomová práce pojednává o vyhodnocení kvalitativních ukazatelů vepřového masa u hybridní kombinace (LW x L) x D a (LW x L) x PIC 337. Úvod diplomové práce je zaměřen na význam chovu prasat, význam masa jako potraviny, jeho nutriční hodnotu a spotřebu vepřového masa. Literární přehled diplomové práce popisuje kvalitu masa, faktory které na ni působí, jatečnou hodnotu a hodnocení podle systému SEUROP. Do pokusu byl zařazen kanec plemene Duroc a finální kanec PIC 337. Pokus byl prováděn v užitkovém chovu prasat ZOD Žichlínek na farmě Sázava. Byly hodnoceny ukazatele jatečné hodnoty a kvalita masa. Po vyhodnocení výsledků se ukázalo, že vepříci měli lepší růstovou schopnost než prasničky. Prasničky naopak vykazovaly lepší zmasilost a byly zařazeny do lepších jakostních tříd.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 43 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.